Звіт про роботу факультету в умовах карантину

ЗВІТ
про навчально-методичну, наукову та виховну роботу
факультету політології та права
НПУ імені М. П. Драгоманова у 2020 році
за час карантину

І. Навчально-методична робота

Відповідно до наказів ректора Національгого педагогічного університету імені М.П. Драгоманова № 187-П від 11 березня 2020 року, № 129 від 31 березня 2020 року, № 135 від 23 квітня 2020 року, № 139 від 7 травня 2020 року про запровадження карантину, університет загалом і факультет політології та права перейшов на дистанційну форму навчання.
Питання «Про організацію освітнього процесу студентів факультету політології та права в умовах тимчасових обмежень, пов’язаних з протиепідемічними заходами з використанням дистанційних технологій» було предметом обговорення за засіданнях кафедр, нарад деканату та засіданнях Вченої ради факультету політології та права (Протокол №8 від 06.05.2020 р., протокол № 9 від 29.05.2020 р.)

Освітній процес на факультеті політології та права забезпечують 4 кафедри: теорії та історії держави і права; правознавства та галузевих юридичних дисциплін; політичних наук; публічного управління та міжнародних відносин.
Під час карантину всі викладачі кафедр факультету політології та права в повному обсязі виконують навантаження, яке заплановане на 2019-2020 навчальний рік. Викладачі працюють відповідно до затвердженого електронного розкладу.
Реалізовуючи специфіку викладання, та дидактичні особливості подання навчального матеріалу, навчання з використанням дистанційних технологій проводилося:
- шляхом відеоконференцій на платформі google.meet, Zoom;
- через додаток Google classroom, Moodle;
- шляхом надання студентам індивідуальних завдань, текстів лекцій та іншої необхідної літератури для вивчення дисциплін;
- через інтерактивні програми для налагодження синхронного режиму, серед яких месенджери Telegram, Viber, WhatsApp і Facebook Messenger. Велика кількість завдань надсилалася електронною поштою;
- усі лекційні та семінарські заняття проводилися відповідно до електронного розкладу.
Проведено захист курсових робіт з дисципліни «Цивільне право» 3 курсу та практики 3 курсу у синхронному зі студентами режимі на платформі Zoom.
Вчасно відбулися модульні контролі та їх відповідне оформлення в електронних журналах НПУ імені М.П. Драгоманова.
Викладачами кафедр факультету політології та права напрацьовано новий матеріал для підсумкового контролю: тести, завдання. Оновлена програма бакалаврського кваліфікаційного іспиту.
Активно викладачі кафедри теорії та історії держави і права та кафедри правознавства та галузевих юридичних дисциплін працювали зі студентами-випускниками освітнього рівня «магістр» і «бакалавр» денної та заочної форм навчання. Дистанційно, на засіданнях кафедр (відповідно до розкладу), через систему відео конференцій google.meet відбувся попередній захист бакалаврських і магістерських робіт.
Крім того, у період з 18 травня по 31 травня відбулася підсумкова атестація магістрів спеціальності 081 Право в онла йн-режимі. Усі студенти успішно склали комплексний кваліфікаційний екзамен і захистили магістерські роботи. Головою екзаменаційної комісії був доктор юридичних наук, професор, директор Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України Шемшученко Юрій Сергійович, який відзначив високий рівень підготовки студентів денної та заочної форм навчання та запросив кращих випускників магістратури до навчання в аспірантурі, очолюваного ним Інституту.
Перегляд юридичного серіалу «Міський закон блефу» (10 серій) студентами 4-го курсу спеціальності 081 Право, за результатами якого студентами-консультантами юридичної клініки проведено письмовий аналіз доказів, які використовували адвокати для доказування чи спростування тих чи інших обставин.
На засіданні Вченої ради факультету політології та права (Протокол №8 від 06.05.2020 р.) було прийнято рішення про недоцільність перенесення практик студентів на наступний навчальний рік. Відповідно до наказів ректора № 452 від 07 травня 2020 року «Про проведення практик студентів денної форми навчання НПУ імені М.П.Драгоманова за дистанційними технологіями навчання» та № 242/з від 12 травня 2020 року «Про проведення практик студентів вечірньої та заочної форм навчання НПУ імені М.П.Драгоманова за дистанційними технологіями навчання».
У зв’язку з цим керівниками практик (доцентом кафедри теорії та історії держави і права О.В. Макаровою, професором кафедри правознавства та галузевих юридичних дисциплін Л.Ф. Купіною, доцентом кафедри політичних наук І.А. Горбатенко розроблено методичні рекомендації для завершення деяких видів практик із використанням дистанційних форм, та індивідуальні завдання як додаток до змін до робочої програми для студентів, практика яких завершується з використанням дистанційних форм навчання. Зокрема, виробнича науково-педагогічна, навчальна фахова, виробнича науково-дослiдницька, виробнича стажистська, виробнича управлінська практики.
Дистанційно було завершено такі види практик:
- виробнича науково-педагогічна практика студентів 1-го курсу ступеня магістра заочної форми навчання спеціальності 081 Право проводилась на базі Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова;
- виробнича практика студентів 3-го курсу заочної форми навчання спеціальності 081 Право проводилася індивідуально без відриву від виробництва, за місцем проживання студентів, на базах практик, які були обранні самостійно студентами;
- виробнича практика студентів 3-го курсу денної форми навчання спеціальності 081 Право проводилася частково на базах практик, які були обранні студентами самостійно та частково на базах практик, з якими укладенні відповідні угоди про проходження практики студентами спеціальності 081 Право: Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Київ), Управління державної судової адміністрації України у місті Києві, Київський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України.
- виробнича стажистська практика студентів 3-го курсу спеціальності 052 Політологія. Згідно з укладеними угодами практика проводилась на таких базах: ТОВ інформаційна агенція «Слово і діло», Інститут публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), Благодійний фонд «Слово громади», ВО Громадська Ліга Україна-НАТО, ПП «Active group», ГО «Всеукраїнське громадське об’єднання «Інститут республіка»».
Розпочалася екзаменційна сесія в онлайн-режимі студентів 4-го курсу спеціальності 081 Право та 052 Політологія. Перші екзамени за допомогою засобів дистанційного зв’язку, зокрема системи GoogleMeet (https://fpsp.npu.edu.ua/).
Протягом звітного періоду працювала Юридична клініка НПУ імені М.П. Драгоманова (керівник – проф. Дубчак Л.С.), яка здійснює дистанційне консультування викладачів та студентів, інших осіб, які зверталися до юридичної клініки (підприємців, викладачів інших вузів тощо) за допомогою телефону та інших електронних засобів (основні теми: відпустка без збереження заробітної плати, відсторонення працівників від роботи, звільнення з роботи у період карантину, допомога по частковому безробіттю, пільги зі сплати ЄСВ у період дії карантину, форс-мажорні обставини, пільги зі сплати орендної плати тощо).
Наразі підготовлено заяви про перегляд заочного рішення у справі про захист честі і гідності пенсіонеру (професору, д. фіз-мат. наук Жукову М.Н.) (справа розглядається в Шевченківському районному суді м. Києва), який звернувся за правовою допомогою в юридичну клініку (справа розглядається в Шевченківському районному суді м. Києва, суддя Волошин).
ІІ. Наукова робота
Упродовж звітного періоду отримали дипломи доктора юридичних наук - професор кафедри теорії та історії держави і права Токарчук Ольга Володимирівна (науковий керівник – проф. Андрусишин Б.І.), кандидата юридичних наук – ст. викладач кафедри теорії та історії держави і права Мудролюбова Наталія Олександрівна (науковий керівник – проф. Марущак А.І.), кандидата політичних наук – ст. викладач кафедри політичних наук Постоловська Олександра Олегівна (науковий керівник – проф. Остапенко М.А.)
Міжнародна наукова конференція «П’ятнадцяті юридичні читання. Правове забезпечення розвитку освіти і науки в контексті євроінтеграції України», яка мала відбутися 1-2 квітня 2020 р. на базі НПУ імені М. П. Драгоманова (перенесена на осінь 2020 року), а збірник друкованих матеріалів рекомендовано до друку до кінця навчального року. Підготовлено 19 тез доповідей.
Подані до друку наукові статті:
- що входять до наукометричної бази Scopus:
1. Андрусишин Б.І. ( у співавторстві) “Legal Clinic as a Factor of Lawyer’s Emotional Intelligence and Professional Ethics Development” ( Юридична клініка як чинник розвитку емоційного інтелекту та професійної етики правника) (Науковий журнал Revista Gênero &Direito’s Edition).
- що входять до науково-метричної бази Index Copernicus:
1. Купіна Л.Ф. Економічний показник ефективності реалізації норм трудового права // Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. Науковий журнал.
2. Купіна Л.Ф. Соціалізація молоді як об’єктивний чинник оцінки ефективності норм, що регулюють працю неповнолітніх. / Л.Ф. Купіна // Вісник Запорізького національного університету. Юридичні науки.
Подано до друку 15 статей до фахових журналів.
Рекомендований до друку навчальний посібник «Державно-правова думка міжвоєнної еміграції у персоналіях: питання та відповіді» за редакцією Андрусишина Б.І., Токарчук О.В.
Співорганізатори конференції:
21 травня 2020 року на базі Науково-дослідного інституту інформатики і права НАПрН України спільно з Секцією права національної безпеки та військового права Національної академії правових наук України, Навчально-науковим центром інформаційного права та правових питань інформаційних технологій Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Навчально-науковим центром прав і безпеки людини в інформаційному суспільстві національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова та Науковою лабораторією інформаційно-правових проблем інноваційного розвитку та освіти Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського проведено ІІ Науково-практичну конференцію «Захист прав, свобод і безпеки людини в інформаційній сфері в сучасних умовах».
Вийшов друком фаховий Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 22. Політичні науки та методика викладання соціально-політичних дисциплін [Відп. ред. О.В. Бабкіна]. Випуск 27 та 28. У збірнику вміщені наукові праці викладачів, докторантів та аспірантів, у яких висвітлюються актуальні теоретичні, наукові та науково-методичні проблеми політичних наук.
Підготовлено до друку: Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія № 18. Право : збірник наукових праць. – Випуск 33 та 34. Де надруковані наукові дослідження викладачів факультету
Участь викладачів у конференціях
Андрусишин Б.І. – доктор історичних наук, професор кафедри теорії та історії держави права (5)
Токарчук О.В. – доктор юридичних наук, професор кафедри теорії та історії держави і права (1)
Остапенко М. А. – доктор політичних наук, професор кафедри політичних наук (2)
Новакова О. В. - доктор політичних наук, професор кафедри політичних наук (2)
Волянюк О. Я. – кандидат політичних наук, доцент кафедр політичних наук (3)
Шитий С.І.- кандидат юридичних наук, доцент кафедри теорії та історії держави і права (1)

Дубчак Л. С. - кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри правознавства та галузевих юридичних дисциплін (1)
Купіна Л.Ф. – кандидат юридичних наук, професор, доцент кафедри правознавства та галузевих юридичних дисциплін (1)
Вийшов друком фаховий Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 22. Політичні науки та методика викладання соціально-політичних дисциплін [Відп. ред. О.В. Бабкіна]. Випуск 27 та 28. У збірнику вміщені наукові праці викладачів, докторантів та аспірантів, у яких висвітлюються актуальні теоретичні, наукові та науково-методичні проблеми політичних наук. Статті підготували 5 викладачів кафедри політичних наук.
Підготовлено до друку: Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія № 18. Право : збірник наукових праць. – Випуск 33 та 34. Де надруковані наукові дослідження 13 викладачів факультету.
З опублікованими роботами викладачів факультету політології та права можна ознайомитися в депозитарії Наукової бібліотеки Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова (http://enpuir.npu.edu.ua/).
Студентська наукова робота
I. Відбулася щорічна звітно-наукова конференція студентів та аспірантів «Освіта і наука – 2020», у якій взяли участь 42 студенти факультету політології та права. Наукові керівники – 20 осіб.
Наразі вже вийшов Збірник тез конференції «Освіта і наука – 2020», де опубліковані наукові праці студентів та аспіратів факультету політології та права (у кількості - 10 публікацій).
II. Конкурс студентських наукових робіт з політології онлайн
2 квітня 2020 року у Чернівецькому національному університеті відбулась підсумкова науково-практична Iнтернет-конференція Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з політології.
В умовах карантину вона проводилась в онлайн режимі.
Серед фіналістів конкурсу була і студентка 4-го курсу факультету політології та права Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова - Анна Рихлюк (Науковий керівник – проф. Остапенко М.А.) .
III. Стипендіати Президента України
Ряд студентів-відмінників, молодих науковців Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, стали стипендіатами Президента України (відповідно до Указу Президента України від 9 червня 1994 року №290 «Про заходи щодо державної підтримки освіти в Україні», пункту 3 Положення про порядок призначення академічних стипендій Президента України студентам вищих навчальних закладів та аспірантам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 1994 року № 744, відповідно до рішення Вченої Ради (протокол №9 від 27 лютого 2020 року), наказу ректора університету від 6 травня 2020 року № 451). До їх числа увійшла студентка 4 курсу освітнього ступеня бакалавра спеціальності 081 «Право» факультету політології та права Галенко Тетяна Миколаївна (https://fpsp.npu.edu.ua/).
ІІІ. Виховна робота зі студентами
День вишиванки онлайн (https://fpsp.npu.edu.ua/)
Запровадження карантину не стало перепоною для щорічного святкування Дня вишиванки на факультеті політології та права. У цей день – 21 травня 2020 року, відбулося підсумкове заняття з земельного права з використанням дистанційних форм навчання в онлайн-режимі, яке проводила професор кафедри правознавства та галузевих юридичних дисциплін Купіна Людмила Францівна.
Для святкового настрою, на заплановане онлайн-заняття, студенти 2 курсу спеціальності «Право» денної форми навчання разом із викладачем одягли вишиванки. Екрани гаджетів сяяли яскравими барвами вишитих сорочок і створювали неповторну атмосферу.
Студентський проєкт «ПолітоLогічне» (https://fpsp.npu.edu.ua/?start=6) (наразі понад 700 підпищиків, серед яких як наші студенти, так і всі бажаючі).
Студенти-політологи НПУ імені М.П.Драгоманова стверджують, що «ПолітоLогічне» - «проєкт, що стане затишним куточком для кожного закоханого у політологію сердечка» (девіз проекту).
14 квітня 2020 року був організований і проведений вебінар за участю студентів 3-го курсу спеціальності 081 Право «До чого готуватися ринку нерухомості» (професор Дубчак Л.С.).
Студентів 3-го курсу спеціальності 081 Право залучено до флешмобу #ЯлюблюцивільнеправовНПУ (професор Дубчак Л.С.).
22 квітня 2020 р. відбулася онлайн-участь зі студентами-консультантами юридичної клініки (Чорномаз А. та Галенко Т.) у відеоконференції, присвяченій сімейним спорам «Як адвокату досягти ефективного виконання сімейно-правових договорів та рішень у сімейних спорах», що проводилася Центром сімейно-правових досліджень.
23 квітня 2020 р. - онлайн-марафон зі студентами-консультантами юридичної клініки (Чорномаз А. та Галенко Т.) на тему: «Розірвання шлюбу та стягнення аліментів в умовах карантину», що проводилася Асоціацією жінок-юристок «Юрфем».
28 квітня 2020 р. - онлайн-марафон зі студентами-консультантами юридичної клініки (Чорномаз А. та Галенко Т.) на тему: «Відпустки, оплата праці та лікарняні під час карантину для найманих працівників», що проводилася Асоціацією жінок-юристок «Юрфем».
Профорієнтаційна робота
Профорієнтаційна робота на факультеті проводиться протягом усього навчального року, проте дещо змінився її формат у період карантину.
У період очного навчання для старшокласників шкіл було провеодено профорієнтаційні тренінги для ознайомлення зі спеціальностями 081 Право, 052 Політологія та 281 Публічне управління, Дні відкритих дверей тощо.
В умовах карантину запрофаджено нові нестьандартні форми профорієнтаційної кампанії. Так, на факультеті політологїі та права профорієнтаційні заходи проводяться з використанням соціальних мереж (Фейсбук, Інстаграм, Телеграм), а також сайту факультету (відвідування в день близко 1200 осіб, всього в період карантину сайт факультету відвідало понад 70000 осіб). Крім того, факультет політології та права один із перших створив відеопрезентацію свого факультету (https://fpsp.npu.edu.ua/6-novyny/navchannia/1240-fakultet-politolohii-ta-prava-zaproshuie-na-navchannia-u-2020-rotsi).
У засобах масової інформації, періодичних виданнях доступні дописи для випускників та їх батьків, зокрема в газеті «Україна молода» тощо.
Іде робота з активізації майбутніх магістрантів спеціальностей 081 Право, 052 Політологія та 281 Публічне управління та адміністрування, яким потрібно здавати ЄВІ та ЄФВВ.
Відповідно до п. 2 наказу ректора №153 від 27 травня 2020 року «Про продовдення карантинних заходів та завершення 2019-2020» за умови виробничої необхідності з 1 червня 2020 року організовано роботу працівників деканату для роботи з документацією з метою завершення 2019-2020 навчального року.
Висновки:
Головне, що дає дистанційне навчання – навчатися, хоч і на відстані. Так зробили у всьому цивілізованому світі. Так робимо і ми.
Важко не лише технічно, але й психологічно.
Екзаменаційна сесія (ЕК) – провели успішно і захист магістерських робіт.
Практику завершили (нічого не переносили на осінь)
Графік навчального процесув умовах карантину виконується.
Завдання:
Робота над наповненням навчального порталу (з курсами навчальних дисциплін, в якому до кожної теми модуля створити теоретичні ресурси, презентації, ресурси для модульного контролю знань та підсумкової атестації.
Єдино можливий технологічний крок – електронні навчальні курси. Головне в дистанційному навчанні забезпечити візуальний контакт між викладачем і студентом.
Студенти активно користуються електронною цифровою бібліотекою, яка з 1.06.2020 року працює у реальному режимі.
У період карантину викладачі факультету стали більш активно розміщувати свою наукову продукцію у репозитарії Наукової бібліотеки НПУ імені М.П. Драгоманова.
Проблеми - перебування студентів вдома у зв’язку з чим - часто низька якість інтернету або повна його відсутність, але спрацьовує вічне правило «вчиться той, хто хоче вчитися».

 

Декан факультету політології
та права, професор Б. І. Андрусишин