Члени наукового гуртка «Права людини в міжнародному та національному праві» взяли участь в Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини

27.03.2019

 

2019 кінофестиваль з прав людини 200 x 281Студенти 1 курсу магістратури історичного факультету НПУ ім. М. П. Драгоманова (спеціалізація історія та правознавство) відвідали Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays в кінотеатрі "Жовтень" і переглянули фільм режисера Ніколауса Ґейргальтера "Прикордонний мур" (2018), який свого часу зняв роботу про Прип'ять (1999).
Фільм зображує жителів Австрії, а саме регіону перевалу Бреннера, що розташований між федеральною землею Австрії Тіроль і італійською автономною провінцією Південний Тіроль. У 2016 перед владою як Італії, так і Австрії постає велика проблема, до якої країни не були підготовлені - біженці, що підтверджує часто згадуваний у фільмі "кордон" зі звичайної сітки. Населення цієї території живе, не відчуваючи кордону взагалі, наприклад, сім'я, яка має бізнес, що тримається переважно на тому, що будинок "ділиться" країнами. Кожен з тих, хто давав інтерв'ю, в силу стандартів поведінки країн ЄС, таких як солідарність та повага, виступає за підтримку населення, яке вимушене емігрувати. Але, в той же час, вони діють згідно своїх традицій і світогляду, який вважають діаметрально протилежним від емігрантів.

Так, як самі жителі не дійшли спільної думки, чи потрібен таки серйозний контроль і кордон між країнами замість звичайної сітки (в результаті страшні передбачення влад не справдилися), студенти, що переглянули фільм, також не знали, на чий бік вони б хотіли стати. Однією з найголовніших проблем є певне стереотипне ставлення до такої ситуації:
"Так, вони діють у рамках максимальної толерантності. Але поза цим не потрібно забувати, що як мінімум половина з них боїться "замішання" культур і традицій, на що вказала одна "жителька Тіролю", як вона себе називає. Це дуже серйозна ситуація Австрії, з якою вони вимушені розібратися".
"Потрібно запам'ятати слова одного емігранта з Сенегалу у фільмі. "Ви повинні навчитись поважати нас, а ми - вас. У війнах і утисках нема сенсу". З іншого боку, зрозумілими є причини іншого ставлення до цієї проблеми. Згадаємо нещодавні події в Новій Зеландії. Якими були причини і приводи? Всі бояться зіткнутись не так з перебігом еміграції, як з можливими результатами, які ми чудово знаємо".
На думку студентів V курсу Історичного факультету НПУ ім. М. П. Драгоманова фільм є чи не обов'язковим до перегляду, як і ряд інших цьогорічних номінантів на "Оскар", у номінаціях "Найкращий документальний фільм" і "Найкращий короткометражний документальний фільм", які піднімають такі ж питання.

Cтудентка 1 курсу магістратури
факультету історичної освіти
Національного педагогічного
університету імені М. П. Драгоманова
Безкоравайна Єлизавета