ВІД МАЙДАНУ ДО ВІЙНИ

4.12.2023

 

2023 від майдану до війни 2Нещодавно у просторі PEN Ukraine відбулось відкриття виставки «Від Майдану до війни» загиблого фотографа та військового Віктора Гурняка. Захід пройшов до Дня десятої річниці Революції Гідності.
Віктор Гурняк — журналіст, фотокореспондент, пластун. Народився в 1987 році у селі Городниця Тернопільської області. Як фотокореспондент у різні роки працював у тернопільській щоденній газеті «20 хвилин», інформаційному агентстві УНІАН, міжнародній інформаційній агенції Reuters, онлайн-медіа INSIDER. Був редактором пластового часопису «Цвіт України». Віктор очолював в Тернополі Молодіжну громадську організацію «Фундація регіональних ініціатив». Разом із друзями заснував фотоагенцію LUFA. Був активним учасником Революції Гідності 2013-2014 року.

2023 від майдану до війни 1Влітку 2014-го Віктор добровільно вступив до 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар». 19 жовтня 2014 року загинув під час мінометного обстрілу, коли вивозив на машині поранених з поля бою поблизу села Сміле Луганської області. Посмертно нагороджений низкою відзнак, зокрема орденом «За мужність» ІІІ ступеня (2014), Пластовим Залізним Хрестом (2015), Пластовим Бронзовим хрестом за геройський чин (2015), відзнакою «Народний Герой України» (2015), орденом «Сталевий Хрест Непереможних». У 2015 році Віктору присвоїли звання «Почесний громадянин міста Тернополя». У 2021 році Віктор Гурняк отримав звання Героя України та ордену «Золота Зірка» за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.
2023 від майдану до війни 3Виставка «Від Майдану до війни» нараховує понад 30 фоторобіт. Це світлини, зроблені Віктором під час Революції Гідності, служби Віктора у війську, а також кадри із приватного життя автора. Після 2014 року виставка експонувалась у Львові, Івано-Франківську, Рівному та Києві. Роботи Віктора у грудні 2014 року були представлені у Європарламенті. Фотовиставки Гурняка після 2014 року відбувались також у США, Естонії, Польщі, Німеччині.
У відкритті виставки у київському просторі взяли участь рідні, друзі, колеги і побратими Віктора Гурняка: батьки Віктора Марія та Петро Гурняки; фотограф і військовий Маркіян Лисейко; громадська діячка і народна депутатка Соломія Бобровська; фотограф Петро Задорожний; друг і побратим Віктора Ярослав Карвас.
До Заходу також долучились студенти 3 курсу Навчально-наукового інституту права та політології, спеціальності «Політологія» Українського державного університету імені Михайла Драгоманова.
Важливо із вдячністю памʼятати історії наших Захисників, наших Героїв та виховувати на їх прикладах майбутні покоління.