Всеукраїнська міжконфесійна конференція

30.01.2012-1.02.2012

Релігійна конференція 1 200 x 112

 

На базі Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова проходила Міжконфесійна конференція з міжнародною участю для богопосвячених осіб «Роль церков та релігійних організацій в розвитку та наданні паліативної допомоги в Україні». Для вишу вона стала ще й особливою історичною подією. На конференції, з доповіддю також виступив заслужений діяч науки і техніки України, академік Української академії історичних наук, проректор з навчально-методичної роботи гуманітарних інститутів НПУ, директор Інституту політології та права, доктор історичних наук, професор Богдан Іванович Андрусишин.

Релігійна конференція 2 200 x 267

Вперше за останнє століття в Драгоманівському університеті зібралася така поважна когорта релігійних діячів. Адже благословити учасників на плідну роботу до стін НПУ завітали Патріарх Української Православної Церкви Київського патріархату Філарет, настоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Любомир Гузар, Вікарій Київської Митрополії єпископ Макарівський Іларій, представник Духовного управління мусульман України Шейх Рустам Гафурі, професор Міжнародного Богословського Інституту Camillianum в Римі отець Арнальдо Панграцці та чимало інших.
Ініціатором проведення такого заходу стала Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги на чолі з головою правління Василем Князевичем. Драгоманівці зі свого боку люб’язно погодилися прийняти делегації в університеті, провести екскурсії вишем, розповісти про величезну картинну галерею навчального закладу.

За словами ректора університету Віктора Андрущенка, і учитель, і духівник єдині у своєму прагненні утверджувати духовність у людині. «Ми, педагоги, намагаємося відтворити оту понищену ринковими стосунками сьогодення, затерту у перекосах прагматичних відносин, які склалися у суспільстві, духовну сутність освіти, – стверджує ректор, – Це забезпечить становлення людини як високоморальної істоти, що сповідує найголовніші цінності цивілізації – віру, надію і любов».

Святійший патріарх Філарет, Почесний професор НПУ не випадково відзначив Драгоманівський університет як найближчий до церкви і духовності, де панує атмосфера тепла та любові. «У цьому навчальному закладі виховують майбутніх педагогів, які теж є служителями слова та покликані нести людям просвіту», – зауважив патріарх.

Учасниками конференції також були студенти 5-го курсу спеціальності «Правознавство» Інституту політології та права НПУ імені М.П. Драгоманова, які отримали, за підтримки Української Ліги сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги та МБФ «Відродження», сертифікат учасника Всеукраїнської міжконфесійної конференції з міжнародною участю на тему «Роль церков та релігійних організацій в розвитку та наданні паліативної допомоги в Україні».