ТРИМАЙМОСЯ РАЗОМ із Захисниками та Захисницями

🔸2 жовтня в Навчально-науковому інституті права та політології УДУ імені Михайла Драгоманова відбувся захід, присвячений Дню Захисника і02102024 Захисниць України.
🔹З 2014 року в Україні розпочалась війна, яка триває до сьогодні. Тисячі Захисників та Захисниць віддали своє життя за мирне майбутнє України. Захід розпочався із вшанування пам'яті хвилиною мовчання всіх, хто загинув за нашу країну.
🔸Потреба у такому загальнодержавному святі особливо гостро постала після окупації росією Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей. Безпрецедентні мужність та відвага, виявлені українськими бійцями на передовій, сотні відданих життів за Батьківщину потребують гідного вшанування з боку суспільства й держави.
🔹На захід були запрошені люди, чиї історії життя є прикладом мужності, незламності, саможертовності, боротьби та відданої любові до України:
СОФІЯ ЧЕРЕПАНОВА - заступниця голови Всеукраїнської профспілки захисників України, спортсменів та працівників сфер.
ТАМАРА ШВЕЦЬ - дружина Героя Небесної Сотні Віктора Швеця, волонтер, громадська діячка.
ОЛЕКСАНДР ШМУРИГІН – протоієрей Володимирського кафедрального патріаршого собору, волонтер, капелан.
ГЕОРГІНА СТЯГАЙЛО – мати зниклого безвісти воїна, волонтер.
ІВАН ГОЛОБОКОВ – Захисник України, звільнений з полону.
ОЛЕКСАНДР МАСЛЕННІКОВ - Захисник України, звільнений з полону.
СЕРГІЙ ДОБИЧА - Захисник України, звільнений з полону.
🔸Студентам важливо було почути історії, які лунали з перших вуст, які пронизані болем втрат, любов’ю та розумінням важливості пам’яті про наших Героїв.
🔹Під час заходу обговорили питання національної ідентичності, чому важливо та водночас важко сьогодні бути українцем? Залишатись українцем?
🔸Тамара Швець, дружина Героя Небесної Сотні, розповіла про події Революції гідності, акцентувала увагу на тому, чому так важливо зберегти пам'ять про Героїв Небесної Сотні та зберегти історію, формувати код незламності нашої нації!
Після повномасштабного вторгнення велика українська родина зазнала ще більшої кількості втрат цвіту нації – загиблі, безвісти зниклі… скільки полонених.
За повернення воїнів особливо віддано боряться їх рідні. Саме вони є ключовою силою в поверненні захисників. Одна із таких героїчних родин – родина Софії Черепанової. Софія – сестра трьох братів, старший брат – загинув на Бахмутському напрямку, середній брат знаходиться в полоні. Менший брат та чоловік Софії зараз на фронті. Софія завжди поруч з родинами, ветеранами, з тими, хто потребує підтримки.
Серед студентів багато цікавляться питаннями волонтерства, проблемами війни, часто долучаються до різних іціатив допомоги військовим, їх родинам. Тому було почути історію пані Софії, яка розчулила всіх присутніх в залі.
Чому наші Захисники готові віддати життя заради майбутнього України? В них також є бажання жити, є родина, плани, мрії… однак вони готові до найвищої самопожертви, бо в їхніх серцях любов до ближнього, до свого народу стоїть вище аніж страх, вище, аніж особисте.
🔹Протоієрей Володимирського кафедрального патріаршого собору Олександр Шмуригін, який з 2014 підтримує військових, їх родини, розповів про важливість незламної віри, боротьби та любові до нашої країни, тих, хто її боронить.
Війна – це важке випробування. Особливо болюче для рідних воїнів. Георгіна Миколаївна, мати безвісти зниклого воїна, подякувала студентам за їх небайдужість до родин Захисників, звернулась до них із словами віри в них – як в майбутнє України, яке обов’язково має бути квітучим та успішним. Розповіла, як разом із чоловіком паном Дмитром та пані Тамарою опікуються важкопораненими воїнами.
🔸Завідувачка кафедри політичних наук, проф. Ольга Бабкіна подякувала захисникам, їх родинам, духовенству за їх важливу та складну місію, щоденну боротьбу. Ольга Володимирівна розповіла про студентів спеціальності «політологія» заочної форми навчання, які воюють та продовжують навчання. Про те, що їх підтримує Інститут, кафедра, рідні. І, що ця підтримка важлива завжди. Бо проявляючи найкращі якості, ми залишаємось людьми.